KOTEL - TR18 Elektroniikan lämpösuunnittelu
KOTEL TR 18 Elektroniikan lämpösuunnittelu - Thermal Design of Electronics
TR18 aloitussivu TR 18 Toiminta-ajatus ja tavoitteet Ajankohtaista WWW-links, happenings, material Työryhmän jäsenet Työryhmän lisäjäsenet TR 18 Toiminta-ajatus ja tavoitteet
Toiminta-ajatus
"Elektroniikan lämpösuunnittelu" työryhmä kehittää Suomen elektroniikka-alan lämpösuunnittelun osaamista ja soveltamista alan tuotteiden luotettavuuden ja käyttöominaisuuksien parantamiseksi. Työryhmä toteuttaa toiminta-ajatustaan hankkimalla tietoa lämpösuunnittelusta, jalostamalla tätä tietoa suunnittelijoiden käyttöön, valmistamalla julkaisuja, järjestämällä koulutustilaisuuksia sekä ideoimalla alaa koskevia tutkimusprojekteja.
Keskeinen ongelma
Elektroniikkalaitteiden lämpeneminen vaikuttaa usein haitallisesti laitteen toimintaan (virheellisiä tai vaillinaisia toimintoja), heikentää luotettavuutta ja voi suoranaisesti vaurioittaa laitteita. Lämpöongelmien lisääntyminen johtuu pakkaustiheyden jatkuvasta lisääntymisestä, toimintataajuuksien nousemisesta ja komponenttien tehotiheyden kasvamisesta. Laitteiden ympäristörasitusten sietoisuus (kylmyys, kuumuus, lämpötilan vaihtelu, kosteus) saattaa olla heikko jos laitteen sisäinen toimintalämpötila ei ole sallitulla alueella eikä siinä ole osattu ottaa huomioon kaikkia lopputulokseen vaikutttavia tekijöitä. Näiden ongelmien ratkaiseminen tehokkaasti, joutuisasti ja edullisesti edellyttää hyvin hallitun lämpösuunnittelutekniikan käyttöä yhteistyössä laitesuunnittelun muiden osa-alueiden, kuten mekaniikka-, sähkö- ja EMC-suunnittelun kanssa. Suomessa on tarvetta alan tietotason nostamiseen, koulutukseen ja lämpösuunnittelutaitojen kehittämiseen.
Toiminta-alue
Työryhmän toiminta-alueeseen kuuluu elektroniikkalaitteiden ja komponenttien lämpösuunnittelu. Tähän liittyvät komponenttien ja materiaalien lämpötekniset ominaisuudet, lämpösuunnittelutekniikka ja suunnittelun työvälineet, mallinnustekniikka sekä testaus- ja mittaustekniikka. Lisäksi työryhmä selvittää kuinka lämpösuunnittelua käytetään laitteiden käyttöominaisuuksien ja ympäristösietoisuuden parantamiseksi esim. ulkolämpötiloista ja kosteudesta aiheutuvien laatuongelmien välttämiseksi. Työryhmä selvittää myös erilaisten lämpöä johtavien materiaalien, puhallinten, jäähdytyslaitteiden, yms. käyttöä ja ominaisuuksia. Työryhmä osallistuu myös elektroniikan komponettien ja laitteiden lämpöteknisten ominaisuuksien hallinnassa käytettävien spesifikaatioiden ja standardien laadintaan ja arviointiin käytettävissä olevien resurssien puitteissa.